Alpro Technical Academy laat technisch talent ontkiemen

Koen Buyse (Alpro Technical Academy Manager), Nadia Lapage (Algemeen directeur Fevia Vlaanderen), viceminister-president Hilde Crevits, Eugène Kusse (Plant Director Alpro) en Anitia Casier (Recruitment Manager Alpro)
Koen Buyse (Alpro Technical Academy Manager), Nadia Lapage (Algemeen directeur Fevia Vlaanderen), viceminister-president Hilde Crevits, Eugène Kusse (Plant Director Alpro) en Anitia Casier (Recruitment Manager Alpro)

Wevelgem, - In aanwezigheid van Hilde Crevits, viceminister-president van de Vlaamse regering, opent Alpro vandaag de Alpro Technical Academy. Alpro wil zo enerzijds een antwoord bieden op het tekort aan technische arbeidskrachten door eigen operatoren om te scholen tot technisch experten en anderzijds ook de toekomstige generatie inspireren en opleiden. Via het opleidingscentrum wil Alpro jongeren ongeëvenaarde leerervaringen bieden, maar ook leertrajecten met lokale technische scholen opzetten in de Alpro fabriek te Wevelgem om de grenzen tussen onderwijs, werk en de industrie te helpen vervagen.

Talent ontkiemt in Wevelgem

Alpro wil ook de komende jaren duurzaam blijven groeien in Wevelgem en blijven inzetten op innovatie. Het bedrijf is daarom continue op zoek naar extra technische professionals. Om het hoofd te bieden aan die krapte op de arbeidsmarkt én om (nieuw) technisch talent warm te maken voor een technisch beroep lanceert Alpro haar Technical Academy. De Academy werd vandaag officieel geopend door viceminister-president Hilde Crevits.

Vlaams viceminister-president Hilde Crevits: “Onze Vlaamse arbeidsmarkt kent globaal een grote krapte. Vanuit Vlaanderen nemen we tal van initiatieven om zoveel mogelijk mensen waar nodig bij te scholen, vaak op de werkvloer. Het is heel positief dat bedrijven zoals Alpro initiatieven nemen om met de Technical Academy elk talent kansen te bieden. Dat gebeurt heel praktijkgericht en via samenwerking. Zo zorgt ook Alpro voor de ontkieming van technisch talent.”

De Technical Academy richt zich enerzijds op medewerkers die al pro zijn bij Alpro, door ervaren technisch talent verder op te leiden tot experten. Anderzijds wil de Academy ook technisch talent in de kiem tot volle bloei brengen via opleidingen voor starters, leerlingen en studenten. Daarom openen Jan Seynhaeve, burgemeester van Wevelgem en fabrieksdirecteur Eugène Kusse op 16 juni officieel de deuren voor de medewerkers van Alpro, partnerscholen én rekruteringsbureaus.

Doorgedreven samenwerking met (hoge)scholen

De Technical Academy gaat uit van het principe dat praktijkervaring én samenwerking met de industrie essentieel zijn voor het opleiden (of warm maken) van technisch talent. Alpro hoopt scholen en talenten kennis te laten maken met Alpro als professionele, technisch en innovatieve organisatie.

De Technical Academy wil investeren in jong technisch talent en een brug slaan tussen (Hoge)schoolopleidingen en de industrie. Alpro wil studenten uitrusten met essentiële vaardigheden en kennis voor een succesvolle technische loopbaan via gastlessen door ervaren Alpro-Technici, scriptiemogelijkheden en bedrijfsbezoeken. Ze kunnen er ook terecht voor praktijkdemonstraties of om zelf aan de slag te gaan met geavanceerde machines en testopstellingen. De Alpro Technical Academy bouwde de automatisatie-units uit de Alpro-fabriek na zodat studenten in een simulatieomgeving het volledige productieproces leren kennen.

Eugene Kusse, fabrieksdirecteur van Alpro Wevelgem, verduidelijkt: “Alpro Technical Academy is verheugd om aan deze ontdekkingsreis naar jong technisch talent te beginnen en kijkt ernaar uit om met studenten en onderwijsinstellingen samen te werken aan een veelbelovende toekomst binnen de industrie. We willen iedereen warm maken voor een technisch beroep: wij planten zaadjes, jij oogst meer talent.”

De Alpro Technical Academy werkt hiervoor samen met TEO die onder meer modulaire leerkoffers voor Alpro ontwierp. TEO wil bijdragen aan talentontwikkeling in de industrie aan de hand van haar innovatieve en bedrijfsspecifieke tools. Bovendien worden machines in de fabriek ingezet als demonstratiemateriaal zonder de productielijn te moeten stilleggen.

Al pro bij Alpro?

Alpro Technical Academy richt zich op zowel beginnend als ervaren technisch talent. Als jongeren aan het begin van hun carrière staan, biedt Alpro hun de mogelijkheid om on-the-job te leren, met of zonder ervaring, gekoppeld aan een mentor die praktische expertise deelt en toegang geeft tot uitgebreide trainingen. Als ze al aan het werk zijn, biedt de Technical Academy specialisatiecursussen om specifieke vaardigheden te verbeteren, te werken aan leidinggevende vaardigheden of te investeren in persoonlijke groei bijvoorbeeld door het leren van talen of het aanscherpen van communicatievaardigheden.

Jan Seynhaeve, Burgemeester Wevelgem: “De Alpro-fabriek in Wevelgem is een icoon geworden in de streek. De lokale verankering zorgt ervoor dat talent van bij ons mee kan bouwen aan een duurzaam product die wereldwijd gekend is. Bovendien zal de Technical Academy ook openstaan voor mensen die niet noodzakelijk bij Alpro aan de slag zullen gaan waardoor het aanbod op de arbeidsmarkt aan technische profielen zal toenemen, wat eveneens gunstig is voor de sector en andere technische beroepen.”

Amélie Van Roey

Associate Consultant, Whyte Corporate Affairs

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Alpro

Alpro, deel van Danone, is de Europese pionier in plantaardige voeding sinds meer dan 40 jaar en creëert een breed aanbod van heerlijke plantaardige drinks, alternatieven voor yoghurt en room, desserts en margarines op basis van GMO-vrije soja amandelen, hazelnoten, cashew, rijst, haver of kokosnoot. Alpro’s producten zijn bekend onder de merken Alpro en Provamel. Sinds 2018 is Alpro B Corp-gecertificeerd vanwege haar inspanningen om sociale en milieudoelstellingen te combineren met economische groei. Op basis van een hogere score bij de vernieuwing van het certificaat in 2021 behoort Alpro bij de top 5% van B Corps wereldwijd wat betreft duurzaamheid. Dat maakt van Alpro een ‘Best for the World’ B Corp-gecertificeerd bedrijf in de categorie ‘Environment’. Alpro wil tegen 2025 bijdragen aan een meetbare shift naar meer plantaardige eetgewoonten.  

 

Neem contact op met

Kortrijksesteenweg 1093 9051 Gent

www.alpro.com