Grootste waterhergebruikinstallatie van Vlaanderen in gebruik bij Alpro

Alpro toont ambitie met gloednieuwe waterhergebruikinstallatie en miljoeneninvestering in innovatiecentrum in fabriek te Wevelgem

- Alpro is goed op weg om dé “fabriek van de toekomst” te worden. Al vijf jaar lang groeit de omzet van het merk exponentieel met minstens 10% en blijft het nieuwe initiatieven lanceren om die groei binnen haar duurzaamheidsstrategie waar te maken. Alpro implementeert ook talrijke programma’s voor het optimaliseren van het water- en energiegebruik en voor het verminderen van afval. De waterhergebruikinstallatie in Wevelgem, die recent in gebruik werd genomen en waar een investering van 3 miljoen euro mee gepaard gaat, is hier een sprekend voorbeeld van. Dankzij de nieuwe installatie kan 80% van het gezuiverde water opnieuw worden ingezet als proceswater met drinkwaterkwaliteit. Verder investeert Alpro nog eens bijna 4 miljoen euro in een volledig flexibele pilot productielijn in het Plant-Based innovatiecentrum op de site van Wevelgem. Vanaf januari 2022 zullen productie- en smaakinnovaties er op een duurzame manier naar een hoger niveau worden getild.

Het is al lang geen geheim meer dat Alpro een voortrekkersrol bekleedt in het aanbieden van plantaardige voedingsmiddelen en voortdurend haar duurzaamheidsambities herbevestigt. Haar plantaardige missie en bijhorende innovatiestrategie stellen Alpro in staat om elk jaar weer te groeien. Zo steeg de omzet van het merk de afgelopen vijf jaar telkens exponentieel met minstens 10%. Het merk blijft zich dan ook inspannen om haar positie als pionier in de markt van gezonde en plantaardige voeding veilig te stellen en implementeert concrete projecten die haar in staat stellen te blijven innoveren en de productiviteit op te drijven.

Circulaire keten voor proceswater dankzij innovatieve waterhergebruikinstallatie

Water maakt ook bij een plantaardig merk zoals Alpro een essentieel onderdeel uit van de productie. Het grootste deel van de waterimpact zit in het telen van de ingrediënten, maar ook voor het reinigen van de fabrieken binnen het kader van het garanderen van voedselveiligheid worden grote hoeveelheden water gebruikt. Aldus beschouwt Alpro het recupereren en besparen van water waar mogelijk als een belangrijk onderdeel van haar duurzaamheidsstrategie. Alpro’s normen inzake waterbeheer zijn dan ook heel hoog, ze leverden een belangrijke bijdrage tot de vernieuwing van haar B Corp-certificaat eerder dit jaar. In alle fabrieken wordt het afvalwater gezuiverd en de afgelopen 10 jaar is het waterverbruik per product afgenomen met maar liefst 20%.

Toch vindt Alpro dat bijkomende investeringen meer dan welkom zijn om deze vitale grondstof zo weinig mogelijk uit te putten, aangezien Vlaanderen gedurende de zomermaanden vaak kampt met waterschaarste en wetenschappers verwachten dat droge periodes en andere extreme weersomstandigheden de komende decennia vaker zullen voorkomen in onze contreien. Alpro zocht concreet naar manieren om de waterstromen op de site in Wevelgem te optimaliseren. Dit resulteerde in een samenwerking met De Watergroep voor de nieuwe waterhergebruikinstallatie, goed voor een investering van 3 miljoen euro.

Eugene Kusse, fabrieksdirecteur van Alpro Wevelgemverduidelijkt. “Alpro heeft een overeenkomst afgesloten met De Watergroep voor de bouw en exploitatie van een waterhergebruikinstallatie op de site van Wevelgem, met tot doel productie van proceswater van drinkwaterkwaliteit. We kiezen er bewust voor om dit water niet gebruiken in onze producten zelf, maar wel om de kringloop te introduceren in onze productieprocessen. De waterhergebruikinstallatie combineert verschillende filtertechnieken zoals groffiltratie, pijpflocculatie of vlokvorming, ultrafiltratie en omgekeerde osmose, wat ervoor zorgt dat het water voldoet aan de normen voor drinkwater en op die manier herbruikbaar is in onze fabrieksprocessen. De installatie heeft een initiële capaciteit van 720.000 m3 water per jaar, die later kan worden opgeschaald tot wel 930.000 m³ drinkwater per jaar. Verder is ze ontworpen voor een maximaal behandelingsdebiet van 200 m³/u met een maximale netto productie van 140 m³/u drinkwater. Met deze cijfers is de installatie bij Alpro Wevelgem de grootste waterhergebruikinstallatie van Vlaanderen. De Watergroep zal mee instaan voor de uitbating van de waterhergebruikinstallatie, die naast de exploitatie eveneens kwaliteitsopvolging op zich neemt om de drinkwaterkwaliteit van het geleverde proceswater te allen tijde te garanderen.”
"Voor De Watergroep past dit project perfect in onze visie op een duurzame en klimaatrobuuste watervoorziening. Wij leveren ‘water op maat’ aan bedrijven, onder meer via hergebruikprojecten waarbij we – zoals hier bij Alpro – gezuiverd afvalwater verder opwaarderen tot drinkwaterkwaliteit,” stelt Frank De Poortere, manager Industrie en Services bij De Watergroep. “Daarmee sluiten we niet alleen de waterkringloop, we zorgen ook voor meer capaciteit op ons drinkwaternet en minder druk op kwetsbare grondwaterlagen. Zo kunnen we ook in de toekomst bij piekverbruiken aan de behoefte van onze klanten blijven voldoen. Met dit project dragen we substantieel bij aan de doelstellingen van de Blue Deal van de Vlaamse regering.”

Alpro’s waterhergebruikinstallatie past ook volledig binnen het afwegingskader waar de Vlaamse Overheid momenteel aan werkt. De druk op de watervoorraden in Vlaanderen zal de komende jaren steeds verder toenemen. Om veerkrachtig te kunnen reageren op een eventuele waterschaarste zet de Vlaamse Overheid met de betrokken actoren een instrument op poten waarin voorzorgsmaatregelen en prioritair watergebruik worden bepaald. De uitwerking van het afwegingskader, in samenwerking met verschillende sectoren en de waterbeheerders, is gestart op 1 januari 2020 en duurde ruim een jaar. Eugène Kusse, fabrieksdirecteur bij Alpro in Wevelgem, nam vorige maand als expert deel aan een panelgesprek rond best practices in het bedrijfsleven. Dit webinar werd georganiseerd door POM West-Vlaanderen, Vlaamse Milieumaatschappij, Unizo, Voka en Vlakwa.

Nieuwe flexibele testproductielijn geeft Alpro vleugels

Het team van Alpro’s eigen Plant-Based Innovatiecentrum spant zich dagelijks in om haar productie- en smaakinnovaties op een duurzame manier naar een hoger niveau te tillen. In volle coronacrisis, eind 2020, werd een investeringsproject vanbijna 4 miljoen euro goedgekeurd. Een volledig flexibele pilot productielijn zal worden geïnstalleerd, die test runs mogelijk maakt op een schaal die vijf tot acht keer groter is dan de huidige. Het nieuwe innovatiecentrum zal in gebruik genomen worden in januari 2022.


 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Alpro

Alpro, deel van Danone, is de Europese pionier in plantaardige voeding sinds meer dan 40 jaar en creëert een breed aanbod van heerlijke plantaardige drinks, alternatieven voor yoghurt en room, desserts en margarines op basis van GMO-vrije soja amandelen, hazelnoten, cashew, rijst, haver of kokosnoot. Alpro’s producten zijn bekend onder de merken Alpro en Provamel. Sinds 2018 is Alpro B Corp-gecertificeerd vanwege haar inspanningen om sociale en milieudoelstellingen te combineren met economische groei. Op basis van een hogere score bij de vernieuwing van het certificaat in 2021 behoort Alpro bij de top 5% van B Corps wereldwijd wat betreft duurzaamheid. Dat maakt van Alpro een ‘Best for the World’ B Corp-gecertificeerd bedrijf in de categorie ‘Environment’. Alpro wil tegen 2025 bijdragen aan een meetbare shift naar meer plantaardige eetgewoonten.  

 

Neem contact op met

Kortrijksesteenweg 1093 9051 Gent

www.alpro.com